MANGE KOSTE SEG. Gratis Kollektiv frokost var et populært innslag fredag morgen for folk på vei til jobb og skole.

Nå er torget åpnet

I dag åpnet Drammens nye kollektivknutepunkt på Bragernes torg til hornmusikk, taler, musikk og felles Kollektiv frokost. – Det største enkeltstående fellesprosjektet i Buskerudby-samarbeidet så langt, og et godt eksempel på at vi sammen får til mer, sier fylkesordfører Roger Ryberg.

Fylkesordfører i Buskerud, Roger Ryberg (Ap), og ordfører i Drammen kommune, Tore Opdal Hansen (H), foretok den offisielle åpningen.

– Sammen får vi til mer! Det nye kollektivknutepunktet er et godt eksempel på nettopp det, sier fylkesordfører Roger Ryberg.

– Samarbeid må til for å få til de store løftene når det gjelder kollektiv og samferdsel i Buskerudbyen, fortsetter Ryberg. Han er leder av det øverste politiske styringsorganet i Buskerudby-samarbeidet, ATM-utvalget.

I planene for Buskerudbypakke 2 legges det opp til en dobling av busstilbudet i regionen. Det vil bli 7000 flere avganger i uken. For å oppnå dette har det vært behov for å oppgradere kapasitet og standard for bussknutepunktet på Bragernes. Nå er altså den siste utbyggingsetappen ferdig.

Her finner du din buss

Populær kollektiv frokost

Allerede fra klokken 07.00 kom det et jevnt sig med mennesker som satte seg ned for å ta en kollektiv frokost på den nye delen av Bragernes torg. Det var både politikere, mennesker fra Drammens næringsliv, skoleelever på vei til skolen og folk på vei til jobb. Langbordet var fylt med ferske rundstykker, pålegg, juice, kaffe og makroner – dandert som en buss.

Se flere bilder fra åpningen her

En av dem som har et ekstra stort smil om munnen fredag morgen var administrerende direktør i Brakar Terje Sundfjord.

– Det er veldig godt å være tilbake på Bragernes torg. Nå vi kan avvikle trafikken her igjen –  og det på et oppgradert torg. Nå er det mye enklere for alle trafikantgrupper å komme seg fram på torget, sier Terje Sundfjord.

Etter musikalsk innslag til frokosten holdt ordfører Tore Opdal Hansen og fylkesordfører Roger Ryberg sine åpningstaler.

– Med dagens åpning av siste utbyggingsfase av Bragernes kollektivknutepunkt her på nedre Bragernes torg har vi fullført en rehabilitering vi startet på for mer enn 15 år siden, da øvre og deler av midtre Bragernes torg ble rustet opp. Den siste etappen av utbyggingen, har nå pågått i ett år, sier Opdal Hansen.

Han sier videre at den gamle holdeplass-strukturen ikke ville holdt mål når busstilbudet skal øke så kraftig, derfor måtte man ha et nytt kollektivknutepunkt.

– Men nedre torg skal ikke bare ha plass til bussene. Drosjene vil selvsagt fortsatt ha sin plass her, og MC-folket skal fortsatt ha sin «Kubikken», om enn på et litt annet sted enn før. Det er tilrettelagt for handicap-parkering og syklistene har også fått sin område her. Det er lagt opp til brede fortau for fotgjengerne, og det er satt av litt tumleplass rundt forretningene, kioskene og utestedene her.

Ordføreren trekker også fram alle som måtte takkes på en dag som denne.

Viktig og nyttig samarbeid

– Bragernes kollektivknutepunkt er det største enkeltstående fellesprosjektet i Buskerudby-samarbeidet så langt. Her har flere aktører bidratt både med verdifull kompetanse og midler, understreker fylkesordfører Ryberg.

Buskerudbysamarbeidet har siden 2010 mottatt nærmere 800 millioner kroner fra staten i form av belønningsmidler for å bedre kollektivtrafikken og redusere bilbruken.

85 statlige millioner har  gått til dette konkrete prosjektet, som har en samlet prislapp på 105 millioner kroner

Det nye torget er nå et moderne torg som altså er tilrettelagt for kollektivreisende, syklister, gående, bevegelseshemmede og motorsyklister.

Torget har fått digitale skjermer for informasjon om bussavganger, sanntidsskilt på alle plattformer, usb-uttak for mobillading, benker med wifi og usb-uttak driftet av soleenergi.

Den første bussen som svingte seg inn på det nye torget var lastet med musikere fra Drammen Glassverk Musikkorps. Korpset spilte for alle de fremmøtte på frokosten.

 

Del denne artikkelen: