Sentrale dokumenter i Buskerudbysamarbeidet


*Politisk styring og saksdokumenter

Buskerudbyen er politisk styrt, og styringsgruppen (tidl. ATM-utvalget) møtes med jevne mellomrom. Den består av ordførerne, samt direktører fra statsetatene. 

Oversikt planlagte møter, Saksdokumenter og Samarbeidsavtalen

*Belønningsavtale og handlingsprogram

Buskerudbyen har hittil fått totalt 1,4 milliarder kroner i belønningsmidler fra staten for å styrke kollektivtilbudet, redusere bilbruken og få flere til å sykle og gå. Gjeldende avtale varer fra 2022-2025.

Handlingsprogrammet for bruken av belønningsmidler vedtas årlig av politisk styringsgruppe.

Handlingsprogram for Buskerudbyen 2023-2025 og Belønningsavtalen med staten

*Aktuelle utredninger og rapporter

Bedre togtilbud til lavere pris: En ny utredning fra Buskerudbyen viser at det kan være mulig å få flere togavganger til Hokksund og Kongsberg til en relativt lav pris.

Økt frekvens Drammen – Kongsberg (2024)

Studie om hjemmekontor og biltrafikk: Hvor stor effekt har mer hjemmekontor på biltrafikken? En ny studie i regi av Buskerudbyen gir oppdatert kunnskap.

Hjemmekontor i Buskerudbyen (2024)

Boligpreferansestudien: Kan dagens innbyggere fortelle oss hva slags boliger morgendagens innbyggere ønsker seg? På oppdrag fra Buskerudbyen har Opinion spurt 4000 innbyggere i Drammen, Lier, Øvre Eiker og Kongsberg om deres boligpreferanser.

Boligpreferanser i Buskerudbyen

*Forhandlingsgrunnlaget for byvekstavtale

Buskerudbyen har i flere år jobbet for å få en byvekstavtale med staten for å få mer forutsigbarhet og noe større økonomiske muskler. 

Lokalt vedtatt forhandlingsgrunnlag og Status for arbeidet.

*Rapportering til Statens vegvesen

I belønningsavtalen med staten har Buskerudbyen forpliktet seg til å nå nullvekstmålet for personbiltrafikken. Tre ganger i året rapporterer samarbeidet til Statens vegvesen om trafikkutvikling og bruk av belønningsmidlene. 

Rapporteringer til Statens vegvesen

*Nasjonale reisevaneundersøkelser i Buskerudbyen

Hvert år gjennomføres det nasjonale reisevaneundersøkelser (RVU) også i Buskerudbyen. Formålet er å kartlegge og analysere befolkningens reiseaktivitet og reisemønster.

RVU-rapportene

*Felles areal- og transportplan

Partnerne i Buskerudbyen har laget en felles areal- og transportplan. Den skal bidra til å utvikle attraktive byer og tettsteder, og få flere til å reise kollektivt, sykle og gå. Avtalen gjelder til ny avtale eller nytt vedtak er fattet.

Areal- og transportplan Buskerudbyen 2013–23

*Felles sykkelplan for Buskerudbyen

Felles sykkelplan for Buskerudbyen ble vedtatt i alle kommunene og fylkeskommunen i 2016/2017. Et handlingsprogram som følger opp sykkelplanen for perioden 2018-2023 ble vedtatt i 2017.

Felles sykkelplan Buskerudbyen 

*Årsrapporter for Buskerudbysamarbeidet

Årsrapportene inneholder oversikt både over gjennomførte tiltak, trafikkutvikling, reisevaner og økonomi.

Årsrapporter for Buskerudbyen

*Buskerudbyens arkiv

Fant du ikke det du lette etter? Her er Buskerudbyens arkiv med tidligere møtedokumenter, rapporter og utredninger.