Ny behovsanalyse: Fem floker som bør løses i Buskerudbyen

En behovsanalyse for samferdsel og by- og tettstedsutvikling i Buskerudbyen ble lagt frem i politisk råd 10. mars. De viktigste behovene og problemstillingene er oppsummert i fem samfunnsfloker som bør løses dersom man skal få den ønskede utviklingen.

Foto: Buskerudbyen

Politisk styringsgruppe vedtok i sitt møte 27.09.2024 at det skal utarbeides en behovsanalyse for samferdsel og by- og tettstedsutvikling i Buskerudbyen. Med bakgrunn i behovsanalysen, og prinsippene i den vedtatte saken fra styringsgruppen, skal det legges frem et forslag til utredningsprogram for veien videre for Buskerudbyen.

Formålet med behovsanalysen er å identifisere behov og ønsker for Buskerudbyen som felles arbeidsmarkeds- og samferdselsregion. Den er ingen fasit på hva som skal og bør gjøres, men skal gi et oppdatert grunnlag for arbeidet med forslaget til utredningsprogram.

 

Fem samfunnsfloker er blinket ut

De viktigste behovene og problemstillingene som har kommet frem gjennom arbeidet, er oppsummert i fem samfunnsfloker som bør løses dersom man skal få den ønskede utviklingen i Buskerudbyen:

Floke 1: Bolig og næringsutviklingen går for sakte:

Kommunene ønsker vekst for å sikre skatteinntekter og en mer balansert befolkningssammensetning. Men mangel på vei eller andre transportløsninger stopper planlagte bolig- og næringsprosjekter, og oppleves som et hinder

*

Floke 2: Vi utnytter ikke potensialet i byene og lokalsamfunnene

  • Å få til gode byer og lokalsamfunn er en kompleks oppgave. Buskerudbyen kan bidra til bedre byluft, redusere køplager, øke trafikksikkerheten, tilrettelegge for attraktive byrom og korte ned avstand til daglige gjøremål

*

Floke 3: Kollektivtilbudet er ikke så godt som vi ønsker

  • For at kollektivtransporten skal være attraktiv, må den gå ofte, være pålitelig og rimelig. Helst bør én billett holde hele veien

*

Floke 4: Forsinkelser i rushtiden skaper problemer

  • Flere steder i Buskerudbyen oppstår det lange køer i rushtiden hver dag, særlig om ettermiddagen. Klarer vi å løse opp i noe av dette, vil det ha positive konsekvenser både for hverdagstransport og byliv

*

Floke 5: Vi mangler penger til å finansiere gode tiltak

  • Alle de ønskede satsingene i Buskerudbyen krever finansiering. Men hvor skal den eventuelt komme fra?

 

Her finner du hele behovsanalysen

I Behovsanalysen kan du lese mer om de ulike flokene, og hvilke behov som peker seg ut som viktigst å gjøre noe med for å få løst de opp. Lenke til rapporten og presentasjonen fra politisk råd her

Det er også utarbeidet flere fagnotater i forbindelse med behovsanalysen: Situasjonsbeskrivelse og utviklingstrender, Interessentbaserte behov, Bolig- og næringsutvikling i Buskerudbyen, Boligpreferanser, Attraktive byer og tettsteder, Økonomi, Kommunale og regionale planer, Næringstransport og Bylogistikk i Buskerudbyen. Lenke til fagnotatene ligger på samme sted

Grunnlag for behovsanalysen:

  • Innspill fra organisasjoner, brukergrupper og næringsliv gitt gjennom møter og arbeidsverksteder avholdt i arbeidet med behovsanalysen.
  • Situasjonsbeskrivelse og utviklingstrekk basert på statistikk og andre data om befolkning, sysselsetting og transport.
  • Vedtatte planer og mål i de fire Buskerudbykommunene og fylkeskommunen.

Behovsanalysen er utarbeidet av sekretariatet for Buskerudbyen og en arbeidsgruppe med representanter fra partene i samarbeidet i perioden oktober 2024 – februar 2025.

Utredningsprogrammet skal først behandles i Buskerudbyens organer, og deretter i kommunestyrer og fylkestinget før arbeidet med en utredning eventuelt settes i gang.

Flere saker

Møte i politisk råd 10. mars

Behovsanalysen for samferdsel og by- og tettstedsutvikling i Buskerudbyen legges frem for politisk råd 10. mars.

Buskerudbyen når så vidt nullvekstmålet – men trafikken øker

Statens vegvesen konkluderer med at trafikknivået i Buskerudbyen er omtrent på samme nivå som i 2016. Det vil si at vi akkurat når nullvekstmålet. Men trafikken er svakt økende.

Prisendring fra 28. januar – Bybilletten fortsatt blant landets billigste

Prisen på Bybilletten økes for første gang fra 28. januar. Rundt 70 prosent av alle enkeltbillettene hos Brakar selges innenfor én sone i Buskerudbyen. Det betyr at svært mange fortsatt får glede av prisreduksjonen på sine reiser.