Ti tips til vintersykling

Disse folka vet hva som skal til for å holde seg trygg og varm på sykkelen på vinteren. Tips én er å bli med på piggdekk-kampanjen til Buskerudbyen. Få med deg de andre tipsene deres her.

Fra 6. oktober er det igjen duket for ny kampanje der Buskerudbyen og sykkelbutikkene sponser ett piggdekk, omlegging og sjekk av sykkelen. Det andre dekket betaler du selv.

Har du vinterdekk fra før, får du gratis omlegging og vintersjekk.

Men hva mer må til for å gjøre sykkelturen mest mulig trygg og behagelig i vintermånedene?

Ekspertpanelet vårt deler gjerne sine erfaringer. Det består av Roar Skalstad (Intersport Kongsberg), Stian Hammer (Sykleriet, Hokksund), Anders Næsset Hansen (Tri-Sport, Gulskogen) og Vibeke Freia Hjerpaasen (lokal vinner av Sykle til jobben 2020, Lier). Her er deres beste tips:

#1 Bytt til piggdekk. Få sykkelverkstedet til å anbefale så brede og gode dekk som mulig.

#2 Husk lys på sykkelen din, både foran og bak. Lys er påbudt i skumring og mørket. Bruk gjerne reflekser på klær og hjelm også.

#3 Du må ha varme klær, helst vindtette ytterst: Lag på lag-prinsippet med ull innerst fungerer bra. Hals til å trekke opp over ørene. Lue. Skaff deg regnbukser av samme stoff som regntøy til barn. De er tette, og du holder deg varm og tørr.

#4 Gode hansker og varme sko er også et must. Bruk helst vindtette hansker. Det finnes for eksempel hansker med kun tre rom for fingrene. Da holder man seg varmere, og kan enkelt gire og bremse. Gummistøvler med ullsokker kan være like godt som vintersko på de våteste dagene.

#5 Bruk solbriller/skibriller/slalåmbriller de dagene det snør eller er isregn.

#6 Skaff deg en vanntett sykkelveske til å ha jobbklærne i, så er du sikker på at de aldri blir våte.

#7 Vask sykkelen jevnlig for å unngå saltskader og rust. Hvis du har mulighet, oppbevar den innendørs slik at deler ikke fryser.

#8 Ikke ta sjanser. Det kan være lurt å la sykkelen stå de dagene i året det har kommet masse nysnø i løpet av natten og det er issåle under. Men vit dette: Du har bedre feste med piggdekk enn med vinterstøvler på glatta.

#9 Se opp for løs grus, brostein, kumlokk, jernbaneskinner og blader på våt asfalt. Der kan det være glatt.

#10 Prøv ruter med mest mulig separat gang- og sykkelvei, eller sykkelvei. Da er du unna annen trafikk. Selv om det betyr en liten omvei, kommer du uansett raskere frem enn hvis du går. Kanskje opplever du noe helt nytt på vei til jobben også.

Her kan du bytte til piggdekk:

  • Greenspeed, Strømsø
  • Sykkelhjørnet, Strømsø
  • Tri-Sport, Gulskogen
  • Bjørn Myhre Sport, Krokstadelva
  • Trye, Mjøndalen
  • Sykleriet, Hokksund
  • Intersport, Kongsberg sentrum
  • Syklisten, Bussedalen, Kongsberg

Takk for at du sykler, og god tur!

Les mer om piggdekk-kampanjen: Få ett piggdekk – betal for ett  

Her kan du prøve elsykkel i 12 dager:

Del denne artikkelen: