Lærer Trond Eliassen (t.v) og Victoria Dahl i 6A på Åsen skole er veldig fornøyde med at Buskerudbyen og Hans Kristian Nilsen (t.h) og Simon Haugan i Trye tilbyr vårservice på elevenes sykler.

Fikser skolebarnas sykler

Nær 100 barnesykler på Åsen skole i Mjøndalen har allerede fått gratis vårservice. Flere skal få. I samarbeid med Buskerudbyen, har sykkelfikserne i Trye tatt med seg sitt mobile verksted til skolegården.

– Det har gått en del vaiere og bremseklosser her, ja, sier Simon Haugan, altmuligmann og medeier i sykkelfirmaet Trye. Han og kompanjong Hans Kristian Nilsen har jobbet på spreng i skolegården på Åsen skole siden starten på forrige uke. Da de sammen med Buskerudbyen tilbød gratis vårsjekk av syklene til alle elevene, tok det nemlig litt av.

– Jeg tror vi har fikset bortimot 100 sykler allerede. Vi har knapt hatt matpause. Vi vil jo rekke over alle, sier Simon fornøyd.

Se reportasje fra skolen her

Besøker gjerne flere skoler

Tilbudet er en del av vårens Klar, ferdig, sykkel-kampanje, som Buskerudbyen tilbyr i samarbeid med lokale sykkelverksteder i Lier, Drammen, Øvre Eiker og Kongsberg. Her kan foresatte bestille gratis vårsjekk på syklene til alle barn under 12 år.

– Etter å ha vært på mange skolebesøk, har vi sett at det er en del barnesykler som dessverre ikke er i så god stand. Det ønsker vi å gjøre noe med gjennom dette pilotprosjektet, sier Trond Solem, prosjektansvarlig for sykkel i Buskerudbyen.

Les også: Vil gi gratis vårservice på flere barnesykler 

Siden det fortsatt er penger igjen på budsjettet til noen flere vårsjekker, er det mobile sykkelverkstedet Rullende Reodor på Åsen skole for å fikse sykler mens elevene har undervisning. Det vil si, den gamle, ombygde campingvognen står parkert hjemme. Været er såpass bra at Simon og Hans Kristian kan stå ute og fikse sykler i skolegården. Men alt av nødvendig verktøy og slitedeler er med.

Ønsker din skole også å få besøk av de mobile sykkelreparatørene? Vi har mulighet til å besøke noen flere i løpet av våren og sommeren. Ta kontakt med Buskerudbyen eller Trye.

Begeistret lærer

– Dette er et helt fantastisk tilbud. Jeg tenker det er så viktig at unger som sykler til og fra skolen, og på fritiden ikke minst, har trygge sykler, sier lærer Trond Eliassen.

Han nølte ikke da skolen ble spurt om de ville ha sykkelfikserne på besøk.

– Vi bruker sykkel mye i undervisningen, både når vi skal på tur og i skogen rundt her. Vi driver blant annet med stisykling, forteller læreren entusiastisk.

På Åsen skole har de i tillegg en del sykler til utlån til elever som ikke har egne sykler. Også disse syklene har fått vårpuss av Simon og Hans Kristian.

Barnesykler må også passes på

Victoria Dahl i 6A fikk fikset sin sykkel forrige tirsdag. Den ble vasket, dekkene pumpet fulle av luft og vaierne strammet opp.

De fleste syklene som har fått vårpuss på Åsen hittil, har også vært i relativt god stand. Men veldig mange av dem bærer preg av at de har stått mye ute, og kanskje ikke fått så mye smøring og vask som de burde ha fått. Da kan bremseklossene sprekke opp, og kjeder og vaierne bli ødelagte.

– Mange tenker nok kanskje at barnesykler ikke trenger så mye stell, men de har akkurat de samme komponentene som voksensykler og må passes like godt på, sier Simon.

– Hva bør jeg gjøre for å ta vare på sykkelen min, spør Victoria.

– Det er viktig å vaske den innimellom. Da kan du unngå mye trøbbel. Husk bare å smøre kjedet etter vask. Og så bør du ta den med på service én gang i året, råder Hans Kristian.

Dette er inkludert i kampanjen

Kampanjen varer til 29. mai, og gjelder for alle barn i Lier, Drammen, Øvre Eiker og Kongsberg opptil 12 år og 24’’ sykkelhjul. Skolebesøk kan gjøres også etter denne datoen ved avtale.

Tilbudet inkluderer service og bytte av enkle slitedeler, begrenset opptil kr 600. Eventuelle deler og reparasjoner utover dette avtales med verkstedet og må dekkes av foresatte. Verkstedets avgjørelse her er endelig.

Disse sykkelverkstedene er med:

  • Bjørn Myhre Sport, Krokstadelva: post@bmyhre.no / 32 87 68 44
  • Greenspeed, Drammen: drammen@greenspeed.no / 485 01 155
  • Intersport, Kongsberg: / 32 73 11 55
  • Sykleriet, Hokksund: info@sykleriet.no / 992 70 448
  • Sykkelhjørnet, Drammen: post@sykkelhjornet.no / 32 83 64 66
  • Syklisten, Kongsberg: henning@syklisten.no / 942 50 923
  • Trye, Mjøndalen: felles@trye.no / 984 05 067
  • Tri-Sport, Gulskogen: tri-sport@sport1.no / 32 88 33 77

Del denne artikkelen: