LYSTE OPP: – Det var bare helt perfekt å få et ekstra lys på sykkelen. Viktig å være synlig vet du, strålte Jannike Willand-Evensen (47) fra Danvik som her får utdelt et ekstra lys av Martin Markmanrud. 

Ga lys til syklistene 

Grytidlig slo Buskerudbyen til med en aldri så liten lysrazzia mot syklende og gående på blant annet jernbanestasjonen i Drammen.  Det ble tatt godt imot.

– At refleks gjør deg synlig i mørket er allmenn kjent, og undersøkelser viser at man også blir mye bedre sett av andre i trafikken med lys på sykkelen, både i mørket og i dagslys. I tillegg ser man bedre selv. Lys festet foran og bak på sykkelen er dessuten påbudt ved skumring og mørke, og det medfører forelegg på over 1000 kroner hvis påbudet ikke overholdes, opplyser Trond Solem, prosjektleder for sykkel i Buskerudby-sekretariatet.

Gratis lys og refleks

Det var imidlertid ingen bøter Solem & Co delte ut på jernbanestasjonen i Drammen og i de andre fire kommunene i samarbeidet, men derimot milde gaver i form av gratis sykkel-lys til syklister, refleks til gående samt kaffe og bakervarer til de med lys.

I tillegg ble det registrert hvor mange som syklet med og uten lys. I fjor var det bare rundt halvparten av syklistene som hadde lovpålagt lys, og håpet er at resultatet skal bli bedre i år.

Lysrazziaen ble gjennomført før lysets frembrudd grytidlig tirsdag morgen i samtlige av de fem Buskerudby-kommunene, og på jernbanestasjonen på Strømsø deltok også Buskerud fylkeskommune, Drammen kommune og Statens vegvesen i aksjonen.

– Flott tiltak

Og det var mange fornøyde syklister og gående som fikk både lys, refleks og ekstra oppmerksomhet.

– Veldig flott tiltak nå når høstmørket setter inn og det er viktig å være skikkelig synlig.  Var faktisk på leting etter en refleksvest og baklys uten hell rett før jeg syklet av gårde hjemmefra i dag tidlig. Så da var det jo helt perfekt å få et utlevert lys og refleks her på stasjonen, uttalte Jannike Willand-Evensen (47) fra Danvik som bruker å sykle til stasjonen for å ta toget videre på jobb i Oslo.

Morten Gleditsh fra Horten har sykkelen fast parkert i sykkelhotellet på stasjonen før han sykler videre til jobb i Drammen.

–  Når jeg sykler i mørket så har jeg alltid lys på foran og bak, men nå har jeg akkurat byttet til en ny sykkel som var uten lys. Så ekstra baklys kom veldig godt med, sier Morten.

Lys som standardutstyr

Trond Solem i Buskerudbysekretariatet skulle ønske at  sportsbutikkene solgte sykler der lys var ferdig montert.

– Det er selvsagt et prisspørsmål for sportsbutikker og sykkelselgere, men vi mener lys foran og bak burde være standardutstyr på alle nye sykler, sier Solem.

Del denne artikkelen: