Internasjonal sykkelutfordring

“Winter bike to work day” 14. februar er en uformell konkurranse mellom sykkelbyer i hele verden. Bli gjerne med på å sette kommunen din på kartet!

Buskerudbyen oppfordrer alle til å delta, enten du har syklet gjennom hele vinteren, eller kanskje har et ønske om å prøve.

winterbiketoworkday.org kan du registrere at du sykler. Der føres det statistikk over hvilke av verdens byer og tettsteder som leder.

Ikke syklet på vinteren før, men lyst til å teste det ut? Her er noen nyttige tips på veien.

Vintersyklingstips

Vintersykling er ikke noe hokuspokus, men du kan støte på tre utfordringer som du ikke nødvendigvis har resten av året: 1) Mørket. 2) Glatta. 3) Kulden. Her er forslag til løsninger på alle tre:

Mørket: Gode lys til å montere på sykkelen får du kjøpt i alle sykkelbutikker. Enkle sett koster fra 100 kroner og er svært lette å montere. Det lønner seg å ha minst ett billig lyktesett med seg i reserve i tilfelle du glemmer, går tom for strøm eller mister de andre lysene. NB: Du kan få 1.150 kr i forelegg for å sykle uten lys.

Du kan også supplere med eikereflekser eller dekk med refleks rundt hele kanten. Sykler du steder uten gatebelysning, vil en oppladbar framlykt til rundt 300 kr dekke alle normale behov.

Glatta: Bruker du piggdekk, får du bedre feste på glatt føre enn du gjør om du går til fots. Til helt vanlig bysykling holder det i massevis med litt over 100 pigger per dekk. Sykler du steder hvor vintervedlikeholdet er dårlig, kan det lønne seg med flere pigger og grovere dekkmønster.

Ellers holder det å beregne litt ekstra tid når det er vinterføre. Typisk tar en 25 minutters tur kanskje 30 minutter dersom føret blir utfordrende.

Noen foretrekker å sette setet litt lavere på vinteren. Da er det enklere å støtte beina i bakken hvis det er ekstra glatte partier, og lettere under korte stopp i kryss.

Støtt gjerne opp om lokale sykkelbutikker. Se en oversikt her.

Kulden: Det er en fordel om sykkelen kan parkeres et sted som er tørt og over frysepunktet, gjerne både hjemme og på jobb. Dette vil forhindre at fukt fryser fast deler som trenger å bevege seg fritt.

Sykler du i treningstempo må du kle deg som en skiløper. For de som sykler i vanlige klær holder det å supplere etter følgende omtrentlige regler:

< 12°C Lette hansker

< 8°C Lue eller hals som kan trekkes over ørene

< 4°C Vindtett og varm jakke. Gjerne med luftemuligheter

< 0°C Ullsokker/vintersko

< -5°C Tykkere hansker eller votter

< -10°C Langt undertøy

< -15°C Overtrekksbukse

Verre er det ikke! Når kroppen kommer i bevegelse kommer varmen raskt innenfra. God tur!

Takk til Morten How Lode for gode tips.

Del denne artikkelen: