Elevlaget er klare: Marte Haugmo, Maria Nakkim og heiagjengen bak dem.

Kappes om å være mest aktive

Marte og Maria er klare. De skal slå foreldrelaget ved Øren skole. I år starter nemlig kampanjene Aktiv på skoleveien og Sykle til jobben samtidig. Flotte premier venter.

Det er ennå småkaldt i luften. Kommunens børstemaskiner jobber døgnet rundt for at små og store skal kunne gå, sykle og kjøre på veier frie for grus, løv og rusk. Ikke at noen av delene er avgjørende for entusiasmen til gjengen som har møtt opp utenfor Øren skole i Drammen. De gjør gjerne sitt for å bidra til at enda flere går eller sykler til skolen og jobben. Kanskje særlig fordi Øren skole, i likhet med andre sentrumsnære skoler, sliter med at for mange foreldre kjører barna til skolen, før de tar bilen videre til jobben.

Aksjoner hjelper

– Vi ser det hjelper når vi har aksjoner, og setter fokus på trafikksikkerhet og viktigheten av at barna ikke blir kjørt overalt, sier FAU-leder Tora Langseth.

I januar skrev Drammens Tidende om bilkaos og trafikkfarlige situasjoner rundt skolen, til tross for at det er innført bilfri Hjertesone. Reportasjen førte til umiddelbar bedring, men så seg bilene inn mot skolen igjen. I år legger FAU derfor litt ekstra innsats i potten, og utfordrer både foreldre og elever i hele Buskerudbyen til å bli med på å konkurrere om hvem som sykler og går mest i vårukene.

“Bedriften” Foreldre Øren skole er allerede registrert på sykletiljobben.no (det er plass til flere her, og det kan opprettes mange lag!). Elevene er ikke mindre motiverte. Kampanjene starter 24. april, og er i regi av Buskerudbyen og Bedriftsidretten.

– Å være i aktivitet er bra for kroppen, for lommeboka og miljøet. Vi jobber også for at flere får øynene opp for alternativene til bilkjøring. Ikke hver dag kanskje, men når man kan. Skolebarn (og voksne) er mer våkne, og lærer også bedre, når de går eller sykler til skolen, sier Trond Solem, prosjektleder for sykkel i Buskerudby-sekretariatet.

Premier til små og store

Mange flotte premier skal deles ut. Hver uke kåres det en klassevinner ved hver skole. I tillegg konkurreres det om en hovedpremie på 5000 kroner til aktivitetsutstyr, som går til beste barne- og ungdomsskole i Buskerudbyen. I Sykle til jobben-kampanjen trekkes det ut en elsykkel blant de aktive deltakerne i Buskerudbyen. Det er også mulig å vinne nasjonale premier.

– Er det noen lag i Sykle til jobben som ønsker å konkurrere mot en klasse eller skole, så er det bare å ta kontakt med oss. Vi kan få ut statistikken som viser hvem som er mest ivrig, sier Solem. Han lokker også med ekstra premier.

Bedre konsentrasjon

Forskning bekrefter at elever som fraktes med bil eller buss til skolen har betraktelig dårligere helse enn barn som sykler og går. Aktiv skolevei bedrer også grunnlaget for læring. Fysisk aktivitet mer enn to timer i uken bedrer skolebarns konsentrasjonsevne, viser en dansk undersøkelse fra 2012.  Barna som gikk til skolen viste bedre konsentrasjonsevne i tester som ble gjort hele fire timer senere på dagen. Voksne har ikke mindre godt av å være mer aktive.

– Bli med, og bli enda sprekere av å gå og sykle til jobben, oppfordrer Anita B. Dynge, Sølve Heggem og Tora Langseth fra foreldrelaget på Øren skole.

– Og vi skal slå dere, svarer Marte Haugmo, Maria Nakkim og heiagjengen bak dem.

Fakta om Aktiv på skoleveien:

  • I Aktiv på skoleveien konkurreres det om å være den klassen – og skolen – hvor flest elever går eller sykler til skolen. Det blir delt ut mange flotte premier fra Buskerudbysamarbeidet. Hver uke kåres det en klassevinner ved hver skole.
  • I tillegg konkurreres det om en hovedpremie på 5000 kroner til aktivitetsutstyr, som går til beste barne- og ungdomsskole i Buskerudbyen. Det blir premier til andre- og tredjeplassen også.
  • Starter 24. april og varer til 16. mai.

Fakta om Sykle til jobben:

  • Sykle til Jobben er en aktivitetskampanje for arbeidslivet, i regi av Bedriftsidretten. Målet er å få flere til å sykle eller gå til jobb, skole og fritidsaktiviteter. All aktivitet kan registreres, også utenom jobbreisen.
  • Buskerudby-samarbeidet bidrar med påmeldingsavgiften for alle som bor eller jobber i Lier, Drammen, Nedre Eiker, Øvre Eiker og Kongsberg.
  • Det trekkes ut én elsykkel blant de lokale deltakerne som går eller sykler til og fra jobb minst to dager i uka gjennom kampanje-perioden. I tillegg er det en rekke nasjonale premier.
  • Sykle til jobben er Norges eldste og største aktivitetskampanje, som i år gjennomføres for 46. gang.
  • Starter 24. april og varer til 21. juni.

Bildet under: – Bli med, og bli enda sprekere av å gå og sykle til jobben, oppfordrer Anita B. Dynge, Sølve Heggem og Tora Langseth fra foreldrelaget på Øren skole.

Del denne artikkelen: