JUBEL I LIER: God stemning ved Hennummarka skole da de fikk utdelt pris for beste skole i ”Aktiv på skoleveien”-aksjonen. Foran jublende elever ser vi fra venstre: Theo Aasen(elev med sykkel), Danish Latif(Rambøll- som koordinerer kampanjen), Siv Olsen (Lier kommune), Alex Flåterud (elevrådsleder med ball) og ordfører i Lier; Gunn Cecilie Ringdal.

Mest aktive på skoleveien

Hennummarka skole på Tranby i Lier gikk helt til topps under årets ”Aktiv på skoleveien”-kampanje. Nær dobbelt så mange skolebarn deltok i år i forhold til i fjor.

Aksjonen, som er i regi av Buskerudby-samarbeidet, handler om å få flest mulig elever i aktivitet på skoleveien, redusere biltrafikken ved skolene samt endre holdninger til både elever og foreldre.

Alle barneskolene i Buskerudby-kommunene Drammen, Lier, Øvre Eiker, Nedre Eiker og Kongsberg ble invitert til å delta, men det var kun 4. til 7. trinn som var med i konkurransen om ukespremie og hovedpremie.

Sterk økning

– Det er viktig å stimulere til gode reisevaner allerede fra ung alder, sier prosjektleder sykkel i Buskerudbyen, Trond Solem.

Kampanjen denne våren varte i tre uker, og i år var 38 av 50 skoler påmeldt. Det var en sterk økning i antall påmeldte med 11.117 elever i 2018 mot 6057 elever i 2017.

– Økningen skyldes trolig at aksjonsukene var bedre tilrettelagt enn i fjor, sier Solem.

Les også: Nå sykler de til skolen igjen

Og helt til topps gikk altså Hennummarka skole i Lier tett fulgt av Stenseth barneskole i Nedre Eiker og med fjorårets vinner Oddevall skole i Lier på tredjeplass.

– Kjempekult!

– Kjempekult at vi vant. Mange av barna, som tidligere ble kjørt til skolen, har nå begynt å gå eller sykle, sier elevrådsleder Alex Flåterud (12) som selv bruker å ”sprette” til skolen, nærmere bestemt gående med sprettende basketball.

– Det har vært et stort engasjement blant både barna og de ansatte her på Hennummarka. Vi har også merket at det har vært mye mindre biltrafikk og flere ledige parkeringsplasser ved skolen mens aksjonen pågikk. Så nå er det bare å håpe at det blir slik også resten av året, sier undervisningsinspektør Camilla Lie.

Ansvarlig for aksjonen i Lier kommune, Siv Olsen, legger til at det også er veldig viktig å snu tankegangen og holdningene til foreldrene i forhold til kjøring av barna til og fra skole.

Gode rollemodeller

Gunn Cecilie Ringdal, som ankom utdelingen på Tranby på sin blå elsykkel, er stolt over å være ordfører i en kommune som nok en gang har gått til topps i ”Aktiv på skoleveien”-aksjonen der blant andre tredje beste skole, Oddevall, har vunnet flere ganger tidligere.

– I Lier så begynner arbeidet med å forme sunne og aktive liunger allerede i barnehagealder, og ”Aktiv på skoleveien”-kampanjen er et godt bidrag i så måte. Målet må være at disse barna også blir gode rollemodeller i voksen alder, sier Ringdal.

Vinnerskolen fikk et gavekort på 5000 kroner til bruk på sports- og aktivitetsutstyr på skolen, mens skolene som kom på 2. og 3. plass fikk gavekort på 2.500 kroner hver.

I Drammen var beste skole Brandengen, mens Darbu var flittigste skole i Øvre Eiker og Skavanger var på topp i Kongsberg.

KULT: – Kjempekult at vi vant, smiler eleverådslever Alex Flåterud ved Hennummarka skole som fikk utdelt gavekortet på 5.000 kroner av ordfører i Lier, Gunn Cecilie Ringdal

Del denne artikkelen: