Snart er alle bussene i Buskerudbyen elektriske

Den 1. juli er det oppstart på ny kontrakt om busskjøring i Drammen og Lier. Da er Brakars busstrafikk i Buskerudbyen 100 prosent elektrisk.

Christopher Amundsen Wand, leder av hovedutvalget for samferdsel i Buskerud, regiondirektør Randi Skuland i Vy og Terje Sundfjord, adm. direktør i Brakar. Foto: Brakar

85 nye elektriske busser blir satt i trafikk fra 1. juli, samtidig som Brakar beholder 28 av de gamle elbussene. Dette betyr at alle 113 busser som kjører lokale busslinjer i Drammen og Lier vil kjøre elektrisk og er utslippsfrie. Brakars busstrafikk i Buskerudbyen er dermed 100 prosent elektrisk. Totalt 75 prosent av den lokale kollektivtransporten i hele Buskerud er dermed utslippsfri.

I løpet av de siste tre årene har Hallingdal, Hemsedal, midtfylket og Kongsberg fått elektriske busser, før Drammen og Lier nå endelig får dette på plass. Dieselbusser kjøres nå kun på Ringerike, samt noen steder i Hallingdal. På Ringerike starter ny kontrakt med nye busser opp sommeren 2025.

Politisk satsing på elektrisk buss

– Transport er en av utslippsverstingene og denne teknologiendringen er helt nødvendig for å nå målet om nullutslipp i 2028 sier Christopher Amundsen Wand, leder av hovedutvalget for samferdsel i Buskerud fylkeskommune på Brakars egne nettsider.

– Vi er stolte, på vegne av Buskerud og Brakar, over å være en av de beste i landet på utslippsfri kollektivtrafikk, sier han.

Brakar, som er ansvarlig for utvikling og drift av kollektivtransporten på vegne av fylkeskommunen, har tildelt kontrakt til Vy Buss som leverer busser og kjører på oppdrag av Brakar. Kontrakten har varighet på 13 år.

– Vi har mer eller mindre kun gode erfaringer med de elbussene vi har i drift. Vi vet en del er skeptiske til elektrisk drift, særlig på vinterføre, men vi var en av de første i landet til å starte elektrifiseringen, og sammen med Vy har vi nå god erfaring på eldrift. Vi gleder oss til dette skiftet, sier Terje Sundfjord, adm.direktør i Brakar.

Økt sikkerhet

Bussene er produsert i tråd med siste EU-standard for sikkerhet. De har blant annet forsterket kollisjonsvern for å øke sikkerheten til sjåførene. Sjåførene får også noe økt sikkerhet ved at det nå er installert en mer beskyttende glassvegg ved sjåførplass.

Det er også egne barneseter intergrert i bussete i hver buss.

Bussene er universelt utformet, og har såkalt laventré og lavgulv, dvs innstigning på bakkenivå, noe som gir god tilgjengelighet for alle med rullestoler, barnevogn, rullator og lignende.

Bussene leveres fra Vy med nytt sanntidssystem og salgssystem om bord. Alle busser har ladepunkt til mobil ved seteraden, og det blir mer digital informasjon om bord i bussene.

Les mer om de nye bussene på brakar.no

 

Flere saker

Ny behovsanalyse: Fem floker som bør løses i Buskerudbyen

En behovsanalyse for samferdsel og by- og tettstedsutvikling i Buskerudbyen ble lagt frem i politisk råd 10. mars. De viktigste behovene og problemstillingene er oppsummert i fem samfunnsfloker som bør løses dersom man skal få den ønskede utviklingen.

Møte i politisk råd 10. mars

Behovsanalysen for samferdsel og by- og tettstedsutvikling i Buskerudbyen legges frem for politisk råd 10. mars.

Buskerudbyen når så vidt nullvekstmålet – men trafikken øker

Statens vegvesen konkluderer med at trafikknivået i Buskerudbyen er omtrent på samme nivå som i 2016. Det vil si at vi akkurat når nullvekstmålet. Men trafikken er svakt økende.