Sykkelglede der du bor

Gode sykkelkart ut på tur kan gjøre at du oppdager nye muligheter i nærområdet ditt. Eller frister det å prøve en litt lengre sykkeltur med gode ruteanbefalinger?

Her er noen tips til hvor man kan finne ruter, turer og destinasjoner, enten du vil sykle i marka, med ungene på tur til nærmeste lekeplass, sykle til jobben eller bare finne ut smarte og tryggere ruter.

Websider med sykkelkart

Enkle kart, uten app, som fungerer både på datamaskiner og mobil, og kan gi ruteanbefalinger:

  • Sykkelveier.no – Entur, Buskerudbyen og andre byer samarbeider om bedre sykkelkart for alle
  • CyclOSM – Fremhever sykkelanlegg og lokale ruter
  • Cycle.Travel – God fra- og til-søk
  • MTBmap – Forslag til ruter i marka. Fra enkle å sykle på langs skogsveier og opp til ekstremt kompliserte, så legg merke til tegnforklaringen. Viser også hvor man ikke har lov til å sykle.

Apper for sykkelturer, -trening og -navigasjon

De fleste sykkelapper har en webside som samhandler med appen, slik at du kan planlegge en sykkeltur på din datamaskin, lagre turen, og navigere etter den via din mobiltelefon. Turløsningene har i tillegg ofte forslag til stoppesteder underveis med mat, drikke, sykkelparkering, overnatting og severdigheter. Felles for omtrent alle apper i denne kategorien er at det finnes en gratisversjon med begrenset funksjonalitet, og en fullversjon/premium som koster litt.

Naviki: Direkte og åpen tilgang til webside for å planlegge ruter, og løsningen har medfølgende app som man får frem samme kart og lagrede ruter på turen.
Bruksområder: Planlegging av turer og navigasjonshjelp underveis. https://www.naviki.org/  

Komoot: Populær app med turplanlegger. Planleggeren gir oversikt over andel av turen som går på sykkelveier og hvilket underlag man sykler på (sti, grus, asfalt, osv.).
Bruksområder: Planlegging og navigasjon av turer. https://www.komoot.com

Bikemap: Bikemap har en god funksjon for planlegging av dine egne sykkelturer. Du kan også finne turer i nærheten. Rutene kan detaljeres med beskrivelser og bilder, og kan organisers i samlinger.
Bruksområder: Planlegging av turer, organisering av sykkelturer og enkel logging av turer og trening. https://www.bikemap.net/

Strava: Treningsappen er den mest utbredte blant aktive mosjonister, og har blant annet en veldig god rutebyggerfunksjon.
Bruksområder: Loggføring og analyse av trening, planlegging av turer, sosialt nettverk og konkurranse. https://www.strava.com/

Ride with GPS: Her benytter man GPS-funksjonaliteten i telefonen til navigasjonsformål. Enkel å bruke, og foreslår fornuftige veivalg når du planlegger på din datamaskin, og sømløs overføring til din telefon eller sykkelcomputer. Man kan også legge inn forskjellige «POI – Points of interest» på sykkelrutene dine til glede for andre brukere.
Bruksområder: Oversikt over trening, og enkel analyse, planlegging og vurdering av turer. https://ridewithgps.com

Map my ride: Har eksistert lenge, og er ikke helt ulik Strava med hensyn til funksjonalitet. Denne appens premium-versjon har et større fokus på trening enn flere av de øvrige omtalte appene. I ruteplanleggingsverktøyet har de en nyttig funksjon som viser intensitet på trafikken, og dedikerte sykkelveier.
Bruksområder: Turplanlegging, treningslogging og analyse av treningsøkter. https://www.mapmyride.com

Wahoo: Wahoo fitness-appen er først og fremst rettet inn mot trening, og vil til en viss grad kunne fungere som en sykkelcomputer ute på tur. Du kan koble til enheter som pulsbelte etc. til appen og bruke den som et verktøy til å registrere og logge trening.
Bruksområder: Logging av trening, sykkelcomputer https://eu.wahoofitness.com/fitness-apps

 

Forbedre kartene?

Mange av disse løsningene benytter seg av OpenStreetMap, som alle kan bidra til å forbedre og rette på informasjon i. Det finnes for eksempel egne apper for dette, som StreetComplete (Android) og Go Map!! (iOS). Alternativt kan man legge inn merknader rett i kartet uten registrering – som da andre vil rette opp, eller man kan opprette en bruker og lære seg redigering rett i kartene.

Har du tilbakemeldinger på denne siden kan du kontakte oss.

Sykkelkart i ditt nærområde

Sykkelkart og turtips i Drammen sentrum

Gled deg over turer på sykkel. Ta en omvei og opplev noe nytt. Ta en stopp langs veien og unn deg noe godt av og til.

sykkelkart over Drammen

Sykkelkart og turtips på Kongsberg

Ta flotte sykleturer i naturskjønne omgivelser og se et flott kulturlanskap med industrihistorie i hyggelige omgivelser.

Se interaktivt kart (ekstern lenke)

Sykkelkart over Kongsberg

Sykkelkart og turtips rundt Svelvik i Drammen

Ta en tur til Tangen fjordpark eller ta fergen over til Svelviksundet. Opplev fjordidyll på sitt beste!

Sykkelkart og turtips i Eiker

Ta en deilig rundtur på landeveiene i Eikertraktene gjennom Mjøndalen, Vestfossen og Krokstadelva, eller opplev et naturskjønt rekreasjonsområde med bademuligheter ved Eikern.

Sykkelkart og turtips i Lier

Opplevelsesrike og familievennlige sykkelturer med flott natur og muligheter for fugletitting og bading. Her kan du også sykle på den nedlagte jernbanen.

Sykkelkart over Lier