Marie Årolilja Kvamme delte ut sykkellykter til forbipasserende i morgentimene sammen med kolleger i Kongsberg kommune.

Gratis lys ble tatt godt imot

I morges fikk flere hundre syklister og gående gratis lykter, lysarmbånd og reflekser på vei til skole og jobb i Kongsberg, Øvre Eiker og Lier.

– Vi måtte gi oss allerede etter én time. Da hadde vi gitt bort alle eskene med lys, 300 reflekser og en eske med lysarmbånd, sier Marie Årolilja Kvamme i Kongsberg kommune fornøyd. Hun og kollegene sto strategisk plassert ved gangbrua mellom Tislegård ungdomsskole og Gamlegrendåsen skole. I tillegg ble det delt ut lykter og reflekser ved Wennersborg skole.

– Det var en travel morgen, men de fleste voksne og unge takket ja til gratis sykkel-lys, forteller Kvamme.

Synlig syklist-aksjonen er et samarbeid mellom Syklistenes Landsforening og Buskerudbyen, og støttet av trafikksikkerhetsmidler fra Viken fylkeskommune. I morgentimene ble det også delt ut lys og reflekser i Øvre Eiker og i Lier. I Drammen gjennomføres aksjonen senere.

Det er mange gode grunner til å fortsette å sykle gjennom høsten og vinteren. Bruk av lys og reflekser er enkle forholdsregler som gjør syklingen tryggere. Da blir du oppdaget tidligere av bilister og andre trafikanter, og farlige situasjoner kan lettere unngås. Reflekser skal man alltid ha på sykkelen. I tillegg er lys påbudt på sykkelen når det er mørkt, men ha gjerne lys på alle turer. Da blir det en god vane.

– Mange er ikke klar over at det er påbudt med lys både foran og bak på sykkelen når det er mørkt. Vi oppfordrer alle til å skaffe seg gode lys på sykkelen og bruke de hele tiden, sier Trond Solem, prosjektleder sykkel i Buskerudbysamarbeidet.

PS: Blir man stoppet av politiet uten lys på sykkelen i mørket får man et forenklet forelegg på kroner 1 300.

Les mer om sykkelturer og sykkelkart på her. Tips for hvordan man kan gjøre skoleveiene tryggere her.

Del denne artikkelen: