Gratis sykkellys ble godt mottatt 

Ellen Merete Gjerstad lyste opp da hun fikk gratis lykt til sykkelen på vei til jobb denne uken. Det gjorde veldig mange andre også.

Det var så mørkt som det bare kan bli i november. Desto hyggeligere var kanskje overraskelsen som ventet ved Drammen stasjon og Holmenbruene tidlig onsdag morgen. En gjeng fra Drammen kommune, Buskerudbysekretariatet og Syklistenes Landsforening delte ut gratis lykter til alle som ville ha.

I mørket er det påbudt med monterte lys foran og bak på sykkelen og elsparkesykkelen. Dette ønsker Buskerudbyen og Syklistforeningen å sette fokus på gjennom aksjonen “Synlig syklist”.

– De som hadde tid å avse før de skulle videre eller på toget, og forstod at vi ikke ønsket å selge noe, ble veldig positivt overrasket, sier Trond Solem i Buskerudbysekretariatet.

De fleste hadde allerede lys på sykkelen. Elsyklistene så ut til å være i flertall. Der er sykkellyktene oftest integrert, og kan settes på automatisk ved oppstart.  Men noen hadde våget seg ut på sykkel uten baklykt eller helt uten lys.

– Mange er ikke klar over at det er påbudt med lys foran og bak både på sykkelen og elsparkesykkelen når det er mørkt. Vi oppfordrer alle til å skaffe seg gode lys og bruke dem hele tiden, sier Tom Atle Bordevik, styreleder i Syklistforeningen i Drammen, Lier og Asker.

Det er mange gode grunner til å fortsette å sykle gjennom høsten og vinteren. Bruk av lys og reflekser er enkle forholdsregler som gjør syklingen tryggere. Da blir du oppdaget tidligere av bilister og andre trafikanter, og farlige situasjoner kan lettere unngås. Reflekser skal man alltid ha på sykkelen. I tillegg er altså lys påbudt på sykkelen når det er mørkt, men ha gjerne lys på alle turer. Da blir det en god vane.

Trenger du mer motivasjon for å gå til innkjøp av egne lys utover at det er mer trafikksikkert for deg selv: Blir du stoppet av politiet uten lys på sykkel/elsparkesykkel i mørket får du et forenklet forelegg på 1300 kroner.

Les mer om forslag til lokale sykkelturer og sykkelkart her. Tips for hvordan man kan gjøre skoleveiene tryggere her, eller hvordan man sykler gjennom hele året med ti tips til vintersykling.

Del denne artikkelen: